Hus till salu | Södergårda |
Hus till salu | Södergårda |
Hus till salu | Södergårda |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset
Visning lördag 20/10 kl 12:00, föranmälan krävs.
Maila hus@uppvik.nu (namn telefonnummer!) eller ring oss, 0414-708 00.

Södergårda

Paret tog över redan för tio år sedan och har förädlat och tillfört, samtidigt som de varit ytterst noga med att vårda och bevara allt de föll för från första början. Ja, allra först var det egentligen läget, berättar de. Hur huset ligger i landskapet. De hisnande vyerna. Ostördheten. Friden. Det var kärlek vid första ögonkastet… Enkelheten i rumsindelningen, med endast traditionella material i väggar, tak och golv var och är mycket tilltalande. Tack vare den tidigare ägarinnans stilkänsla och yrkeskunnande inom hus och inredning hade huset fått en chans att leva vidare. Den vägen ville de nya ägarna fortsätta på – men med ytterligare en värdefull dimension. 

Detta är kulturlandskapet som kan vara så märkligt likt platser betydligt längre söderut. Österlen. Toscana. Provence. Ja, likheterna är större än skillnaderna!

Huset är från tidigt 1900-tal och har visats i flera inredningsmagasin genom åren. Huset var inte mer än ett tomt skal mitt i ett makalöst landskap, när en norsk journalist tog sig an det och med sin känsla och smak gav det en själ. Detta var för dryga decenniet sedan, och mycket har hänt sedan dess. Man kan nu lägga till att bostaden fått en väl genomförd uppdatering av funktionalitet och bekvämlighet - utan att ha förlorat något alls av sin själ. Och inte minst har bostadsytan utökats rejält. Detta tack vare de nuvarande ägarna som har sin ursprungliga hemvist på andra sidan Atlanten. Huset har uppenbarligen en stark internationell attraktionskraft! 

I hallen möts man av en smått ålderdomlig atmosfär. Här finns ombonade rum i anslutning till ett gammelkök, där en svärtad järnspis samt en liten öppen eldstad huserar mi ena hörnet. Det vi förknippar med gamla hus finns här, från de breda golvbrädorna till bjälkarna i taket. Ännu en eldstad finns i vardagsrummet intill – och alla är i fullt fungerande skick. Och ett ”riktigt” kök, ett arbetskök, finns runt hörnet! Mjuka trägolv i rummen. Tillsammans med spegeldörrarna, de synliga takbjälkarna, de putsade väggarna och spröjsade fönstren som återkommer i hela huset, skapar de en känsla av att tiden stannat till för hundra år sedan. Det massproducerade och själlöst enhetliga har aldrig fått tillträde hit. 

Storslagna dimensioner. Majestätisk takhöjd. Flödande västersol. Tack vare att den gamla ladan redan var sammanslagen med huset fanns det ett givet utrymme att inreda. Detaljerna bygger samman och skapar helhet. Det finns ett naturligt flöde i huset. En sal med fantastisk takhöjd och atmosfär. Vita väggar, men taket i en mörk ton för att skapa kontrast utan att kännas tungt. Extra breda golvbrädor i ek. Stora, handbyggda och linoljemålade fönster i trä som släpper in massor av ljus. De gamla stallfönstren renoverades och fick isolerande glas som kan tas ut på sommaren. Tvådelad ”snackedörr” leder ut till uteplatsen i vinkeln mellan huskropparna.

Estetiken vilar i det välproportionerade, vitputsade huset, de spröjsade fönstren, kullerstenen på gården. Och utsikten! Enkelheten! Paret har erfarenhet av att bo på många platser i världen så inspiration från bland annat “English and American barn renovations” är given, säger de. ”But it’s executed in a Swedish way!”. 

Fastighetsbeteckning/adress: Simrishamn Hammenhög 37:12, Hammenhög 3712, 276 55 Hammenhög
Storlek: Bostad ca 220 kvm (169 + 51 kvm) + sovloft ca 24 kvm. Förråd ca 2,5 kvm. 4 rum & 2 kök, varav 2 sovrum + sovloft, vardagsrum, sällskaps- & matrum öppet i nock, badrum, en stor hall, två mindre hallar.
Tomt: 1.386 kvm

5.200.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Södergårda | Hus till salu | Södergårda |
Hus till salu | Södergårda |
Hus till salu | Södergårda |
Hus till salu | Södergårda |

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine