Hus till salu |
Hus till salu |
Hus till salu |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset

"Målarnas hus" i Bertilstorp

Stämningen i Bertilstorp är tidlös, året skulle kunna vara lite när som helst. Utsikten över betesängarna är avkopplande och det är väldigt tyst. S-vägarna kring byn gör dessutom att eventuella bilar inte kan köra speciellt fort. Får betar i gräset på andra sidan vägen, hästar rör sig i en hage längre bort, och den röda gladans svirrande hörs från skyn. Grannens katt hoppar vigt ner från sin fristad i trädkojan, och det händer att rådjur äter av äpplena i trädgården. Dessutom bor en igelkott under busken strax intill infarten, duktig på att hålla efter sniglarna. Djur och natur är en självklar del av tillvaron i huset i den lilla byn Bertilstorp. 

Byn ligger i ett ålderdomligt kulturlandskap, med utspridda bondgårdar, slingrande vägar, mjuka kullar, och täta lövskogar. Omvärlden känns väldigt långt borta. Samtidigt är det bara sju kilometer till Brösarp, med mataffär, apotek, vårdcentral, pizzeria, gästgiveri, kött-och viltbutik, antikbutiker, bensinstation och mycket annat.

De nuvarande ägarna har haft huset sedan 1992 och i omgångar renoverat det från grunden. Ägarna har öppnat upp i nock i södra änden, byggt en kupa och skapat ett öppet sällskapsrum på andra våningen. De har dragit in direktverkande el, lagt in nya golv och byggt nytt kök och nya badrum. Hälften av golven har grävts ut, isolerats och fått ny grund fylld med makadam. Detta gör även att det är ovanligt högt i tak för att vara en skånelänga. Kalkstensgolv i hall och badrum. Stort, ljust och generöst kök i lantlig stil med moderna vitvaror, köksö, matplats, nyinstallerad kamin och gott om förvaringsutrymmen. Golvet är nylagt och målat med vetegrå linolja. Kohuset. Förr i tiden levde människor och djur under samma tak på ett annat sätt och i detta rum åt norrsidan bodde brödernas ko och höna. Väggarna har rejält korsvirke vilket är ovanligt inomhus. Känslan i detta ganska orörda rum är speciell – det ger ett närmast sakralt intryck, som en blandning av museum, kyrka och stall.

För att vara ett sommarboende i en liten skånelänga är huset ovanligt luftigt och bekvämt. Ljuset flödar in under eftermiddagar och kvällar, med vägen i väster och baksidan i öster. 

Den lummiga vindskyddade oasen är en fröjd för den som tycker om att sylta och safta. Här växer röda, svarta och vita vinbär, rabarber och krusbär och vindruvor. På baksidan finns ett trädgårdsland med potatis och jordgubbar, plus en kryddhörna med till exempel mynta. Markytan närmast muren på baksidan är täckt med en yta av kullersten – en fin uteplats för morgonkaffe och frukost. På andra sidan huset finns gott om plats att njuta av grillning och middag i eftermiddagssolen.

Känslan av avskildhet är stark och huset är en plats för vila, samtidigt väntar dussintals utflyktsmål alldeles i närheten. Från Hallamölla vattenfall till promenad i Stenshuvuds nationalpark, besök på Christinehofs slott och fika på Alunbrukets kafé. Till närodlat på Angelikas gård, bad i Haväng, eller glaskonst på Elna Joloms glashytta i Södra Björnstorp. Längre bort finns hela Österlens skiftande utbud. Det finns många charmiga grusvägar att utforska nära huset, samtidigt går vandringsleden Skåneleden och cykelleden Sydostleden alldeles i närheten. För den vandringsintresserade finns dessutom flera ytterligare leder i trakten, till exempel Backaleden och Blåvingeleden.

Fastighetsbeteckning & adress: Tomelilla Bertilstorp 5:2, Bertilstorp 502, 273 55 Brösarp
Tomt: 593 kvm
Storlek: Bostad ca 138 kvm (86 + 52). Takhöjd ca 205/215. Gäststuga ca 11 kvm. Vedbod ca 6 kvm. 5 rum & kök, varav 3 sovrum, 1 sovalkov, matrum, sällskapsrum, badrum, toa med tvättmaskin & torktumlare, hall.

1.750.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Hus till salu |
Hus till salu |
Hus till salu |
Hus till salu |

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine