Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset

”Gröna Anna” i Borrby

Den rika slätten. Den goda jorden. Havet nära.

En burgen och blomstrande bondby, omgiven av åkrar och pilevallar. Ett virrvarr av gator och gränder kantar trädgårdar där häckar och plank skymmer sikten för den nyfikne. Äldre hus och nyare. Påfallande många tycks vara uppförda under decennierna mellan de båda krigen. Le Corbusier och Mies van der Rohe visade vägen mot nya tider. Men också i svenska städer syntes en begynnande funktionalism. Här i provinsen gick utvecklingen långsammare. I den välmående byn växte nya kvarter fram. Här uppfördes byggnader vilka snarast leder tanken på nationalromantiska spår. Inslag av den sirliga stilriktning som benämnes jugend syns också. 

För många av oss är det kanske Carl Larssons välbekanta bildvärld hämtad från det goda hemmet som bäst illustrerar denna epok?

Huset på Änkegatan uppfördes samma år som österlenättlingen Lindbergh flög sin ”Spirit of St Louis över Atlanten. Det vita huset med högresta, milt grönmålade fönsterbågar och dörrar har ett nätt och graciöst formspråk. Frontespisens brutna tak kröns av en spira som sträcker sig mot himlen. Yttertakets facettformade eternit är vackert åldrad.

Det är lätt hänt att husets själ försvinner vid hårdhänta renoveringar. Det ursprungliga, det som gav karaktär åt huset, byts alltför ofta ut mot nytt, uträtat och själlöst. Ägarparet har lyckats med den svåra balansakten som en renovering innebär. Vi låter dem själva berätta: ”När vi fick möjligheten att ta över huset stod vi inför en ganska omfattande renovering. Det som var original ville vi i möjligaste mån behålla, och det som under åren förvanskats ville vi på nytt återställa till sin ursprungliga tanke och mening. Huset har en speciell atmosfär av Swedish grace, nationalromantik och lantligt sekelskifte. Den känslan har vi under vår tid velat tillvarata och framhäva. Samtidigt ville vi inte ge avkall på de moderniteter och bekvämligheter som vi ansåg att ett för oss avkopplande sommarhus skulle ha."

Övedsgrönt. Kromoxidgrönt. Köpenhamnsgrönt.  Grön umbra. Veronesergrönt. 

Kulören på porslinsservisen från Rörstrand har tjänat som inspiration och delar ur den förekommer flitigt i huset. Att huset döptes till ”Gröna Anna” har således en tämligen handfast förklaring! Det lär finnas närmare tjugo nyanser av grönt i huset, alla i finstämd harmoni. 

Vitoljade brädgolv. Takrosetter. Etagekamin. Badkar på lejontassar. 

Trädgårdens rum ligger gömda bakom grönmålat plank, takpannekrönta murar och grönska. En egen lustgård för sommarens grillkvällar på ”franska terrassen” . Eftermiddagarnas hängmattesiesta i äppellundens svalkande skugga. Om sommaren levs livet lika mycket ute som inne.

Byn är bebodd och livskraftig med, snudd på, all tänkbar service. Och från byn leder en smal och cykelvänlig väg de fyra kilometrarna till Borrby strand där sanden är vit som mjöl och solgroparna vindskyddade

Fastighetsbeteckning & adress: Simrishamn Lerängen 15. Änkegatan 15, 276 30 Borrby.
Storlek: Bostad ca 142 kvm (78 + 64). Takhöjd bv ca 254 cm, kök ca 270 cm. Takhöjd ov ca 315 cm i nock, ca 210 cm under bjälke. Källare ca 36 kvm, takhöjd ca 174 cm. Brygghus/gårdshus ca 15 kvm. Garage ca 15 kvm. 4 rum och kök varav 2 sovrum 
Tomt: 477 kvm

2.850.000:- eller bästa bud

Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby | Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |
Hus till salu | ”Gröna Anna” i Borrby |

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine