Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset Ladda ner “boken” om huset


Assisterande mäklare: Elisabeth Wretsell, 0704-52 06 46hus@uppvik.nu (maila för lättast kontakt)
Assisterande mäklartrainee: Mi Ståhl, 0733-714 714

Tänk på > Att endast boka person per familj/sällskap!

Södergårda Östra B&B

Ni vet den där känslan som man kan få när man bor på ett riktigt mysigt B&B, känslan av att man kanske borde byta liv. Tänk om man bara skulle säga upp sig och istället driva ett B&B på en himmelsk plats som man älskar. Ta tillvara på livet och verkligen leva det, inte bara på helgerna och under semesterveckorna. Känslan av att det är dags för ett helt nytt kapitel. Det var precis vad som hände ägarna till Södergårda Östra när de bodde på just detta charmiga och genuina bed and breakfast ett stenkast från Hammenhög.

De hade aldrig haft en tanke på att driva ett B&B men stämningen här var magisk och fullkomligt fångade dem. Kanske beror det på att gården länge varit en älskad plats och varsamt vårdats sedan 1850-talet? Eller kanske var det ljuset och lugnet som finns här…? Troligtvis var det en kombination, förstärkt av det faktum att de flesta människor faktiskt blir mer harmoniska bara av att kliva in på innergården. 

Det visade sig att hela gården med B&B och boningshus var till salu. De gjorde slag i saken och 2019 blev året då de bytte kontorsjobben mot brödbakning och konsultarbete från hemmakontoret. Året då de höll varandra i handen och hoppade när möjligheten om att driva en liten rörelse på landet, på deras favoritplats på jorden, kom till dem. Och det har de aldrig ångrat. I fyra år har ägarna njutit av läget och närheten till allt som Österlen har att erbjuda.

De har älskat att plocka sina fläderblommor för att göra saft och smaksätta marmelader till gästernas frukost. De har kalljäst frallor och köpt hem lokala ostar och pålägg från små hantverksproducenter i krokarna kring Hammenhög och njutit av dem minst lika mycket som gästerna har gjort. De har uppskattat utsikten med frihetskänsla som både den privata trädgården och gästernas uteplats bjuder på och funnit sinnesro framför brasan i salongen såväl som i det sobra sovrummet en våning upp. 

På den här lilla gården finns möjligheten att bo och bedriva verksamhet på samma plats, utan att behöva märka av B&B-gästerna när man befinner sig hemma i bostadshuset. De äldsta delarna, som stallet, är från 1850-talet. Men själva boningshuset brann ner i början av 1900-talet. När det byggdes upp igen gjorde man det i en stil som matchade de gamla byggnaderna med många vackra trädetaljer i form av paneler på väggarna och vackra bjälkar. Strax efter millennieskiftet byggdes denna gård om till ett B&B av de tidigare ägarna och sedan 2019, när nuvarande värdpar tog över, har man gjort ytterligare förbättringar och renoveringar. I boningshuset har de bland annat satt in nya fönster, bytt badkar mot duschkabin i ovanvåningens badrum och renoverat köket. Och sist men inte minst så har de murat upp spisen i salongen, vilket har gjort det rummet till en plats där man mer än gärna sitter hela hösten och vintern.

Om du söker ett annat liv och drömmer om att driva ett eget B&B på Österlen, nu har ni chansen. Kanske är detta din möjlighet som är för bra för att inte våga hoppa? Här finns en möjlighet att lämna en stressig inrutad vardag men slippa börja från noll. Här finns ett inarbetat koncept som ger er en mjukstart där allt är förberett med bokningssiter, hemsida, facebook och Instagram. Ni kan med andra ord bara hoppa direkt in i en väloljad och välrenommerad verksamhet. 

De sex gästrummen är alla unika, personligt och kärleksfullt inredda i olika stil och färgkombinationer. Det som de alla har gemensamt är de sköna sängarna som erbjudit många nöjda gäster en riktigt skön och stressfri sömn och som tillsammans med den lantliga tystnaden varit det som lockat många gäster att komma tillbaka. Igen och igen. I rummen finns förutom nymanglade lakan också badlakan och badrockar som gästerna kan använda när de ska ta en dusch i något av de tre badrummen som de delar med övriga gäster.

Även för B&B-gästerna finns det såklart fina uteplatser, i både öster och väster, bland lavendel och fågelkvitter. På morgonen kan de välja mellan att sitta i solen i söderläge på framsidan, eller på den då något skuggigare innergården. Från gästernas innergård har de den bästa utsikten om kvällarna. Här kan de sitta i en däckstol med ett glas vin och njuta av att se solen gå ner. Kanske efter ett besök på Hammenhögs Gästis, som bara ligger 400 meter bort.

En stor fördel för ekonomin är att solceller och två laddstolpar till elbilar är installerade i fastigheten. Panelerna ligger i söderläge med perfekta 45 graders lutning vilket är optimala förhållanden. Investeringen på ca 250.000:- gjordes vintern 2023. Och nu är det du som får njuta av effekterna under många år framöver. Med solcellernas hjälp förbrukar gården ca 25.000 KwH, detta alltså för både uthyrning och bostad! Stället är fullbokat här är hela högsäsongen är förutsättningarna för nästa ägare mycket goda. Omsättningen kring en halv miljon går säkert att utveckla och kanske en i familjen kan leva på verksamheten.

6.500.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Södergårda Östra B&B | Hus till salu | Södergårda Östra B&B | Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Hus till salu | Södergårda Östra B&B |
Hus till salu | Södergårda Östra B&B |

Siffror & kalla fakta

Allmänt om fastigheten

Fastighetsbeteckning: Simrishamn Hammenhög 28:4 adress: Södergårdavägen 14, 276 55 Hammenhög Tomtareal: 2.884 kvm
Taxeringskod: Småhusenhet, bebyggd, typkod 220 Hyreshusenhet, hotell eller restaurangbyggnad, typkod 322Taxeringsvärde: Småhusenhet typkod 220 – 931.000 kr varav byggnad 304 .000 kr
Hyreshusenhet typkod 322 – 861.000 kr varav hyreshusbyggnad 773.000 kr
Pantbrev: 9 st om totalt 5.334.000 kr.
Servitut: Inga kända.
Gemensamhetsanläggning: SIMRISHAMN HAMMENHÖG GA:4
Vatten & avlopp: Kommunalt
Uppkoppling internet: Fiber via IP-Only
El: Jordfelsbrytare och 3 fas finns. Huvudsäkring 25 ampere. Notera att sällskapsrummet saknar jordade eluttag 
Solceller: 36 solcellspaneler är installerat 2023 med en Beräknad årsproduktion om 14.506 kWh.

Konstruktion Bostad samt B&B

Byggnadstyp: Skånegård med separat länga för bostad. B&B med gästrum, pentry, frukostsal och uthus. 
Byggnadsår: 1929 enl lantmäteriets fastighetsutdrag. 1860 och 1905 enligt uppgift från säljare.
Renoveringsår: Köket delvis renoverat 2023. Solpaneler och laddstolpe för 2 bilar 2022. Byte av fönster i norr och väster samt ny snickeritillverkad Simrishamnsrdörr 2020. Installation av eldstad och utvändigt murad skorsten 2019. Brädgolv i vardagsrum 2019.
Stomme: Lersten,Tegel, Betong
Fasad: Puts
Bjälklag: Trä
Tak: Eternit på båda längorna samt delvis plåttak på B&B 
Fönster: 2-Glas, 3-Glas Isoler, 2-Glas Isoler
Grund: Källare. Oisolerad betongplatta på mark.Torpargrund ventilation: Självdrag och frånluftsventillation i nockrummet i B&B.

Uppvärmning:
Bostad: Luft/vatten värmepump. Murad eldstad.
Golvvärme i badrum på ov.
B&B: Luft/luft värmepump, direktverkande el via glas-element samt stor gjutjärnskamin i frukostsalen.

Storlek:

1) användbar golvyta uppmätt med lasermätare av Uppvik i samband med framtagning av ritning, avrundat till närmaste kvm, v.v. se ritning:

Bostad ca 158 kvm (80+78) Källare ca 13 kvm.
B&B hus & länga ca 323 kvm (Bottenvåning 178 + Vind ovanför B&B sovrum 103, loft/rum ovan kök och förvaring 42 kvm)
Stall/loge/garage länga ca 157 kvm
Betesförvar ca 24 kvm
Hönshus ca 6,5 kvm.

2) Lantmäteriets fastighetsutdrag: Småhusenhet: 155 kvm boyta och 15 kvm biyta Hyreshusenhet: 133 kvm

Takhöjder: se "Boken om huset"

Inredning & utrustning i bostad

Golv: Trä och klinker.
Kök: Bänkskivor i bok, blandare och vask/diskbänk är från 2023. Skåp & luckor IKEA. Plejdkopplad armatur. Kyl/frys Samsung. Ugn. Fläkt. Induktionsplattor. Diskmaskin Elektrolux.
Badrum ov: Toalett, tvättställ och duschkabin. Golvvärme.
Badrum bv: Halvkaklat. Dusch, toalett och tvättställ. Tvättstuga: Tvättmaskin Bosch.Torktumlare Cylinda.
Innertak: Laserad träpanel och synliga takbjälkar
Innerdörrar: Spegeldörrar
Övrigt: 2 invändiga trappor i bostadsdelen. 

Inredning & utrustning i B&B

Golv: Trä och klinker
Frukostrum: Öppet upp i nock delvis med mindre loftrum och kamin.
Kök: Bänkskivor i björk, kyl/frys LG stor frys AEG. 2 spisplattor, ugn, fläkt IKEA Whirlpool. Övrig köksinredning IKEA.
Sovrum: Sex gästrum. Klinkergolv. Laserade innertak med träbjälkar
Badrum: Tre badrum utanför rummen med toalett, vask och dusch.
Förråd & förvaring: linneförråd och städskåp.
Tvättstuga:  Tvättmaskin Bosch. Torktumlare Cylinda.

Inkluderat i köpeskillingen ingår inventarier till B&B enligt separat inventarielista. Fråga fastighetsmäklaren om mer information.

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine