Hus till salu | Skåne Tranås |
Hus till salu | Skåne Tranås |
Hus till salu | Skåne Tranås |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset Ladda ner “boken” om huset
Visning lördag 10/6

Ansvarig mäklare: Lotta Nordstedt, 0708-92 07 24lotta@uppvik.nu (maila för lättast kontakt)
Assisterande mäklartrainee: Mi Ståhl, 0733-714 714, mi@uppvik.nu

Skåne Tranås

En vacker sommardag för 22 år sedan for en utlandssvenska och hennes brittiske man runt i trakterna kring Skåne Tranås i jakt på vatten. De bodde vanligtvis i Yorkshire men hade ett sommarhus i Sverige, en liten gård i Hedeberga ”mellan” Tomelilla och Skåne Tranås där den gamla brunnen inte längre tjänade dem. Så nu var det till att hämta dricksvatten på dunk. När de passerade det röda huset med handslaget tegel på Diligensvägen 24, som de alltid tittat lite extra på när de passerat, såg de att det satt en lapp på ytterdörren. När de kom närmare såg de att den handskriven lilla lappen innehöll budskapet ”Hus till salu!” och ett telefonnummer. Innan de visste ordet av hade de nycklarna i sin hand. Och där har de legat bra i 22 år. Tills nu när ägarinnans händer inte riktigt orkar klippa alla rosor och klätterväxter med sin röda sekatör. Vid en viss ålder blir även den mest lättskötta trädgård för mycket att ta hand om, så därför är nu att det nu dags att någon annan tar över både det röda tegelhuset och de rara rosorna. 

Hello and welcome to Gardeners World... eller åtminstone till en trädgård i allra högsta grad inspirerad av Monty Don och av ägarinnans många år i Yorkshire. Här möts du av en trädgård i engelsk stil som svämmar över av rosor och klätterväxter av olika slag. En trädgård där vinbärsbuskar får all plats de förtjänar och där krusbärsbusken är uppstammad och där ingen trampar på jorden i rabatterna. Både det gedigna huset med handslaget tegel och den cottage-liknande trädgården doftar av rosor och afternoon tea. 

Det råder ingen tvekan om att familjen som i början av 1900-talet inte längre orkade driva sitt stora jordbruk och ville flytta in till byn investerade varenda krona i uppbyggnaden av det här huset. Man sparade inte in på något. Handslaget tegel skulle det vara och varje sten skulle fogas med pärlfog. Dubbelmurade väggar. Takhöjd som tål att mätas. Några av nutidens höjdpunkter består av gedigna trägolv, pampig eldstad modell större, bjälkar i taket och vedspis i köket.

Det här är absolut ett hus som man kan bo och leva i året om. Har man en stor familj kanske man vill använda gårdshuset som tonårslya, generationboende eller kanske som kontor eller ateljé? Isolerat är det redan och vedspisen som finns här värmer gott. Dessutom finns det både toalett och tvättmaskin. Men med tanke på läget, med närhet till det mesta som Österlen har att erbjuda, så skulle det såklart även passa som ett sommarhus.

2.600.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Skåne Tranås | Hus till salu | Skåne Tranås |
Hus till salu | Skåne Tranås |
Hus till salu | Skåne Tranås |
Hus till salu | Skåne Tranås |

Siffror & kalla fakta

Byggnadstyp: Tegelhus med inredd ovanvåning. Friliggande gårdshus. Terrass med pergola/glastak
Byggnadsår/renoveringsår: Uppfört kring sekelskiftet 1900. Grundligt renoverat från år 2002 och framåt inklusive ny grundläggning, fönsterbyte, kök, badrum m.m. Design och uppbyggnad av trädgården
Storlek: : 1) Uppgift från lantmäteriets taxeringsinformation: Boyta 70 kvm + biyta 12 kvm. 2) Användbar golvyta uppmätt med lasermätare i samband med framtagning av ritning, avrundat till närmaste kvm: Bostad: ca 99 kvm (60+39). Källare: ca 11 kvm. Gårdshus: ca 19 kvm. Gårdshusets ”övre” terrass/trädäck ca 6 kvm. Stora nedre terrassen med tak ca 11.5 kvm. Redskapsbod: ca 6 kvm. 
Takhöjd: Bostad bv: ca 2,6 m t tak /2,5 m t bjälke. Bostad ov: ca 2,1 m. Källare: 1,69 m Gårdshus: Gästrum ca 3,19 t nock/2,21 t bjälke, Badrum ca 1,83-2,17 m. 
Konstruktion: Delvis källare, delvis platta på mark, grundmur av natursten. Stomme av tegel (dubbelmurad) med tegelfasad (handslaget). Bjälklag av delvis trä och gjutet vid källaren. Tak av plåt. Putsade och kalkade innerväggar, bröstning av pärlspont i kök. 3-glas isoler fönster (2011). Självdragsvenilation. 
Golv: Trägolv i sällskapsrum, ovanvåning och kök (delvis skiffer). Tegel- och klinkergolv i hall. Klinkergolv i badrum. Plastmatta toalett ov.
Uppvärmning: Direktverkande el. luft/luft värmepump från 2023. Kamin i salen och köksspis i köket. Kamin i gårdshuset. El-golvvärme i hall, kök och badrum. 
Energiåtgång: 13748 kWh 2022
Vatten & avlopp: Kommunalt. Egen borrad vattenbrunn finns, men används inte i nuläget.
Uppkoppling: Fiber
Gårdshus med egen terass:  Öppet upp i nock, sovloft. Putsade väggar och trägolv. Helkalkad toalett med tvättmaskin. Kamin. 

Fastighetsbeteckning & adress: Tomelilla Tranås 79:10, Diligensvägen 24, 273 92 Skåne Tranås
Areal: 475 kvm
Taxeringsvärde: 519.000:- varav byggnad 344.000:- (2021)
Taxeringskod: Småhusenhet, bebyggd, typkod 220
Pantbrev: 5 st om totalt 54 400:-
Servitut: Inga kända

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine