Hus till salu | Borrby bokby |
Hus till salu | Borrby bokby |
Hus till salu | Borrby bokby |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset Ladda ner “boken” om huset
Visning lördag 20/7

Fastighetsmäklare: Lotta Nordstedt • 0708-920724 • lotta@uppvik.nu (lättast via mail)
Fastighetsmäklare: Mi Ståhl • 0733-714714 • mi@uppvik.nu

Borrby bokby

”Första gången vi kom till huset bestämde vi oss faktiskt så fort vi kom in på baksidan i den gömda trädgården, och satte oss ned under äppelträden. Detta var ”vår plats”. Då hade vi inte ens gått in i huset eller sett det på bild. Men platsen kändes rätt i magen direkt.” säljarna

På Allmänningsgatan Nr 10 i utkanten av Borrby ligger ett högrest vitputsat byhus med grönmålade fönster och gamla fina tegelpannor på taket. Det är ståtligt, så där som 30-tals hus kan vara. Den stora, uppvuxna och prunkade trädgården ger fullt insynsskydd. Att det är extra rofyllt just här beror så klart mycket på att huset ligger i utkanten av byn, så här är nästan inga bilar. Huset har en utstrålning som skvallrar om den skaparglädje och kreativitet som huset har agerat scen för de senaste fem åren. Det kan såklart ha att göra med att ägarna till huset är just konstnärer, filmare och musiker, som ger känslan av att det är högt i tak – även bildligt. Det känns inbjudande att vara kreativ här, men det finns absolut inga krav eller måsten.

Ägarna har renoverat en del under de fem år som de har haft omvårdnad om huset. Men väldigt varsamt. De har varit tacksamma över att så många vackra originaldetaljer är intakta och att huset har kvar sin själ. De har satt in en kamin, nästan så fort de flyttade in, och de har bytt stora delar av taket, men självklart behållit de gamla vackra tegelpannorna. Utöver det har de målat om ytskikt och renoverat både kök och badrum. Alldeles nyss. Och så sent som i år har de dessutom renoverat samtliga originalfönster. Men så hade de heller inga som helst planer på att flytta till alldeles nyligen. Men så dök möjligheten att flytta närmare familjen, några byar bort. Men det är tydligt att detta inte var ett helt lätt beslut. De älskar sitt hus, som de hoppas ska hitta nya ägare som uppskattar det lika mycket som de själva gör och har gjort.

Symmetri. Lugn. Harmoni. Överallt, såväl ute som inne. Som om huset försöker skala bort allt som inte är viktigt. Så människan kan vila, eller skapa, utan att bli störd. Så att det verkliga livet får ta plats. Huset badar i ljus oavsett väderstreck eller väderlek. Det är ett härligt och öppet flöde i huset då planlösningen gör så att man kan gå runt på nedervåningen. Det nya köket som färdigställdes förra året är modernt, men har fortfarande den gamla charmen kvar. Handmålade luckorna i trä från ett lokalt snickeri. Badrummet är nytt och fräscht. Kranar och kakel, detaljer som påminner om tiden då huset byggdes. Sällskapsrummet fullkomligt badar i ljus. Solkatter vandrar över trägolvet och levandegör minst lilla vrå. Men det var när de installerade gjutjärnskaminen från Morsö som rummet verkligen fick själ och kom till liv.

Dofter av fläder och kaprifol som omsluter en när man sitter i kvällssolen på baksidan. Livet i den här trädgården låter som poesi. Att den här trädgården var kraftigt igenvuxen för fem år sedan är det ingen som tror på. Persikoträd, Äppelträd, päronträd, plommonträd, silverpäron, fikon, vindruvor, syren, fläder, schersmin, vinbär, krusbär, rabarber, kaprifol, fjärilsbuske, lammöron, lavendel, kantnepeta, daggkåpa, höstanemon, stockrosor, hagtorn, lagerhägg, bolltistel mm. Och om våren, mängder av tulpaner och andra lökväxter. Den växande lyckan är stor i den här trädgården. Längtar man efter att kunna odla mer, kanske drömmer om självförsörjning och ekologisk hållbarhet, ja då är det här en bra tomt. Den är stor nog och marken god.

Borrby kallas ofta för Österlens hjärta. Det budskapet möter alla som kommer till byn. Restauranger öppnar, bagerier slår upp portarna och fler och fler kreativa människor lockas hit för var år. I Borrby finns, förutom livsmedelsbutik, vårdcentral, apotek, bensinmack, bank, skola och bio, även Österlens mest populära inredningsbutik – modell större. Utöver det hittar man även en tennisbana, gallerier, kulturgjuteri och loppisar i och kring byn. Det finns också flera antikvariat och bokställen, vilket gör att Borrby ofta tituleras som Sveriges första ”bokby”. Just i år är det extra boost för kulturen i Borrby, tack vare det nyöppnade galleriet Borrby studios och kulturdagarna på Borrby biograf med filmvisning och samtal under sommaren.

En populär badplats finns det också, åtminstone på trampavstånd. En cykelvänlig väg leder ner till sandstranden vid Borrby strand, bara fyra kilometer från byn. Dessutom ligger Sandhammaren inte heller långt bort. Alldeles i anslutning till byns norra delar finns ett fint naturområde kallat Borrby backar, med promenadstigar genom beteshagar och lövskogsdungar. Vilken ynnest att denna naturupplevelse finns på riktigt kort gångavstånd från huset.

Högsta bud 240720 > 3.400.000:-

3.300.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Borrby bokby | Hus till salu | Borrby bokby | Hus till salu | Borrby bokby |
Hus till salu | Borrby bokby |
Hus till salu | Borrby bokby |
Hus till salu | Borrby bokby |

Siffror & kalla fakta

Fastighetsbeteckning & adress: Simrishamn Allmänningen 6, Allmänningsgatan 10, 276 30 Borrby
Areal: 1.450 kvm
Taxeringsvärde: 964.000:- varav byggnad 543.000:-
Taxeringskod: Småhusenhet, bebyggd, typkod 220
Pantbrev: 5 st, Summa: 1.300.000:-
Servitut: Inga kända.

Byggnadstyp: 1930-tals hus med inredd ovanvåning. Separat brygghus/förråd.

Byggnadsår/renoveringsår: Uppfört 1935. Renovering av nuvarande ägare: Målning alla fönster ute och inne, 2024. Nytt kök och badrum, 2023. Ny plåt på takkupa och skorsten, delar av taket omlagt, 2020. Installation av kamin, 2019. Fiberinstallation. Löpande renovering av utskikt.  Trädgården har lagts stor möda på köpet 2019 med flera sittplatser och den parkliknade trädgården har skapats. Renovering av tidigare ägare 2008-2019: Nya elinstallationer, 2018. Stuprör och hängrännor bytt 2017. Nytt balkonggolv, omputsning fasad och målning, ny skorsten samt dränering tre sidor av huset.

Storlek: 1) Uppgift från lantmäteriets taxeringsinformation: Boyta 95 kvm + biyta 38 kvm.
2) Användbar golvyta uppmätt med lasermätare av Uppvik i samband med framtagning av ritning, avrundat till närmaste kvm: Bostad 118 kvm (65+53). Källare ca 30 kvm. Uthus/förråd ca 21 kvm. Förvaring under skärmtak ca 10 kvm. V.v. Se ritning.

Takhöjder: Bv; 2.50 m. Ov; 215 cm (max). Källare; 155–215 cm.

Konstruktion: Källare och torpargrund. Murad grund. Stomme av tegel med tilläggsisolering på insidan. Fasad av puts. Yttertak av tegelpannor. Kupa med plåt. Två- och treglasfönster av trä med två- och treluftsfönster. Hängrännor och stuprör, varmförzinkad galvaniserad plåt. Bjälklag av trä och betong. Självdrag.

Inredning & utrustning: Kök med stomme från Ikea, luckor av trä från snickeri. Bänskiva i hel ek från snickeri. Porslinsho, blandare och beslag från Sekelskifte. Kyl/frys, diskmaskin, induktionsspis och fläkt från SMEG. Belysning, porslinssocklar infällda i vägg, fackmannamässigt utfört av hantverkare 2023. Grovkök/tvättstuga med tvättmaskin. Badrum med toalett, tvättställ, dusch, duschväggar i glas. Klinker från byggfabriken (victorian tiles). Puts och kakel på väggar, blandare från sekelskifte, fackmannamässigt utfört av hantverkare 2023.

Golv: Målade trägolv och parkettgolv. Badrum och hall, klinker.

Uppvärmning: Vattenburet system med radiatorer och luftvärmepump. Morsökamin installerad 2019. Sotning utförd 2023. Elinstallationer från 2018.

Vatten & avlopp: Kommunalt.

Uppkoppling: Fiber

Övrigt: Trädgården är insynsskyddad med gamla knotiga äppel- och päronträd, och höga träd som omsluter på alla håll. Det är långt till grannhusen med lantlig och fri känsla i en by där det annars är rätt så tätt mellan husen.

Energiåtgång: 12.122 kWh för 2023 för fyra personer + gäster. Huset har använts året runt - på fritidsbasis.

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine