Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset Ladda ner “boken” om huset
Visning lördag 25/5

Ansvarig mäklare: Lotta Nordstedt, 0708-920724, lotta@uppvik.nu (maila för lättast kontakt)
Assisterande mäklare: Mi Ståhl, 0733-714714, mi@uppvik.nu

Everöds Kyrkby

Den gamla skolan i Everöd är ett stort och storslaget kalkputsat stenhus på 190 kvadratmeter. På den 1587 kvadratmeter stora tomten finns, förutom lummig grönska, köksträdgård, sparrisodling, hallonsnår, växthus och sköna uteplatser, även en ateljé, med galleri och verkstad på 80 kvadrat, där det även finns en gästlägenhet en trappa upp.

Själva huvudbyggnaden är gedigen, med fina detaljer i fasaden, historia i väggarna och högt i tak. Att teglet, som användes när huset byggdes, skänktes av greve De la Gardie, på slottet Maltesholm gör varken saken, eller historien, sämre. Huset uppfördes som skola 1844, men har även inhyst traktens distriktssköterska och läkare då det fick agera läkarmottagning på 50-talet, innan den gamla skolan förvandlades till privatbostad under 90-talet. Detta av nuvarande ägarinna med familj, som sedan dess renoverat hela huset kontinuerligt i över 30 år. Så som man gör när man har vårdnaden om ett gammalt hus. Vilket innebär att i dagsläget är nästan hela huset är uppfräschat, samtidigt som det mesta är sig likt.

Det har varit det perfekta familjehemmet, där barnen har älskat att växa upp, där det funnits utrymme att ha både fotostudio och mörkrum, och dessutom en framgångsrik keramik-karriär i ateljén.

För Gunilla är detta fortfarande drömhuset. Men när barnen är utflugna sedan länge, den sista glaseringen har bränts, de två keramikugnarna svalnat, och man börjar känna att man snart kanske inte kommer att ha kraft att sköta om ett så pass stort hus ensam, ja då är det helt enkelt dags att lämna över den gamla skolan till en ny familj som kan förverkliga sina drömmar här.

Är man inte konstnär eller keramiker, som nuvarande ägare, kan man istället använda ateljén och verkstadens 80 kvadrat som butik, yogastudio eller varför inte förvandla det till ett gästhus att hyra ut?

Det finns ju redan en lägenhet en trappa upp, varför inte skapa uthyrningsmöjligheter även på bottenplan? För den stora familjen skulle lägenheten och bostaden på bottenplan på ett enkelt sätt också kunna slås ihop till en stor bostad.

Möjligheterna är lika många som idéerna. Som sig bör är det bara din fantasi som sätter gränserna. Om det blir du som tar över ansvaret att vårda den gamla skolan, det vill säga.

Byn växte upp kring kyrkan på 1200-talet. Från början var det två små byar som senare växte ihop när de båda bredde ut sig i riktning mot tågstationen som låg mellan dem. Det går inga tåg genom Everöd längre. Men det gamla stationshuset finns kvar. Där huserar nu i stället byns pizzeria, och den verkar gå som tåget på helgerna. Everöd är egentligen mest en enda lång gata. Men här finns en mataffär med postombud och bensinstation. Den verksamma skolan i byn verkar vara en bra sådan. Båda barnen, som vuxit upp i det här huset, har doktorerat i matematik.

Kristianstad är närmaste stad. Dit är det knappt 20 minuter med bil. Men ska man bara handla mat så kan man promenera till Tempo i lugn takt på samma tid. Eller ta cykeln 3–5 minuter.

Även om tåget inte längre går så finns det busslinje till Kristianstad och Ystad. Kristianstad Österlen airport ligger också i närheten och erbjuder förutom flyg till Stockholm då och då även skydive och flygklubb.

3.500.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Everöds Kyrkby | Hus till salu | Everöds Kyrkby | Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Hus till salu | Everöds Kyrkby |
Hus till salu | Everöds Kyrkby |

Siffror & kalla fakta

Byggnadstyp: f.d. skola i 1 och 1/2 plan med friliggande gårdshus.

Byggnadsår/renoveringsår: Uppfört 1844. Ombyggt till vårdcentral tidigt 1950-tal. Används som privatbostad sedan 1993.

Storlek: 1) Uppgift från lantmäteriets taxeringsinformation: Boyta 190 kvm + biyta 75 kvm.

2) Användbar golvyta uppmätt med lasermätare av Uppvik i samband med framtagning av ritning, avrundat till närmaste kvm:  Boningshus 195 kvm (Bv126 kvm. Lägenhet 56+13 kvm) Vind 36 kvm. Källare 27 kvm. Gårdshus 108 kvm (Bv 80 kvm. Ateljélägenhet 28 kvm). Vind 42 kvm. Växthus 4 kvm. Trädgårdsförråd 10 kvm.  V.v. Se ritning.

Konstruktion: Grundmurar av natursten. Delvis källargrund, delvis torpargrund. Bjälklag av trä. Stomme av murverk. Putsade fasader med utskjutande halvpelare och en fris i relief strax under takskägget.  Yttertak av tegel. Dubbelkopplade, spröjsade fönster. Pardörrar med överljusfönster.

Inredning & utrustning: Ballingslöv SweNova kök från 1993. Bänkskiva av limmad bok. Dubbelvask i rostfritt med diskbänk/avlastningsyta. Kyl och frys. Diskmaskin, induktionspis, fläkt. Vattenmantlad vedspis. Badrum från 1993 med toalett, tvättställ och duschkabin. Tvättmaskin Husqvarna Lavamat 6000serien från 2018. Halvkaklade och vävspända målade väggar. Ny eldragning i hela fastigheten 1993.

Golv: Genomgående linoleum och plastgolv. Trägolv i fotostudio och hall. Våtrumsmatta i badrum.

Uppvärmning: Luft/vatten värmepump från 2016. Vattenmantlad vedspis kopplad till värmesystemet.

Vatten & avlopp: Kommunalt vatten och avlopp.

Uppkoppling: Fiber

Lägenhet: Två rum och kök. Kök och badrum från 1950-talet. Diskbänk med dubbelvask i rostfritt. Spis med gjutjärnsplattor. Fläkt. Kyl och frys. Badrum med toalett, tvättställ och badkar. Klinker på golv och kakel på väggar.

Gårdshus: Grundmurar av natursten. Betongplatta och träbjäklag. Stomme av murverk. Putsade fasader. Yttertak av tegel. Enkelfönster med lösa innanfönster, spröjsade fönster.  Garageport.
Bv; keramikverkstad, glasyr och brännrum och visningsrum. Luft/luftvärmepump från 2016. Kamin. Trägolv, klinker och betong.
Ov; Gästlägenhet. Pentry med kyl och vask. Badrum med toalett, tvättställ och dusch.

Övrigt: Bördig och uppvuxen trädgård med äppelträd, hallonbuskar, trädgårdsland, växthus med mera.

Fastighetsbeteckning & adress: Kristianstad Everöd 62:1, Urnvägen 14, 297 72 Everöd
Areal: 1.587 kvm
Taxeringsv: 1.195.000:- varav byggnad 980.000:- (2021)
Taxeringskod: Småhusenhet, bebyggd, typkod 220
Pantbrev: 2 st, Summa: 400.000:-
Servitut: KRISTIANSTAD EVERÖD GA:4 (Vägar).
Överenskommelse gällande bilparkering för sommargranne.

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine