Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Tillbaka till husen
Ladda ner “boken” om huset Ladda ner “boken” om huset
Visning lördag 20/7

Ansvarig mäklare: Katarina Lidén, 0705-972911, katarina@uppvik.nu
Assisterande mäklare: Mi Ståhl, 0733-714714, mi@uppvik.nu

Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax

Vi befinner oss i ett naturskönt område med skog av både barr- och lövträd. Det råder ett lugn på platsen även om naturen är växlande och vild. Det är lätt att förälska sig både i området, platsen och huset, precis som nuvarande ägare gjorde för drygt femtio år sedan. I Stenaberga är det vanligare att fastigheter går i arv än att de är till salu på den öppna marknaden. Och det är lätt att förstå varför. Här anses man mera höra till platsen än tvärtom. Det är helt enkelt en plats som man uppskattar, vårdar och njuter av med omtanke och respekt.

Huset har använts som fritidsboende och har nyttjats för så väl avkoppling som utgångspunkt för festliga umgängen. Att vårda en plats när man merparten av tiden befinner sig på annan ort kan vara en utmaning. Här finns allt igenom smarta lösningar och överenskommelser. Allt från den finurliga ventilationsutformningen, Puttes (robotgräsklipparen) och bevattningens fjärrstyrning, Louise från Gröna Stråk som vår- och höstförbereder rabatterna, till grannens hästar som ansvarar för att hålla ängarna öppna, är uttänkt och inarbetat.

Papptaket med listtäckning och sina kupor, den blå färgen på dörrar och fönster är ytterst tilltalande för ögat. Bakom den stora stenlagda uteplatsen finns den gamla svinstian, också uppförd i natursten, som numera är trädgårdsförråd. Snickarboden kom till på 70-talet och när uterummet byggdes blev det ett nytt lugn i trädgården.

Själva bostaden rymmer ett sällskapsrum med eldstad, ett sovrum, badrum och kök på entrévåningen. En trappa upp har allrummet blivit en favoritplats för arbete och kreativitet. Här har man god utsikt över omgivningarna och naturens skiftningar. Det finns ett sovrum i respektive gavel så det är gott om plats för övernattande gäster. Hela ovanvåningen totalrenoverades 2010 i samband med takbyte.

Trädgården och byggnaderna är som hämtade från ett vykort. Den vita dubbelgrinden leder in till en inbjudande trädgård som är anlagd med finess (designad av Trädgårdsfixarna på Österlen, som nu mera driver Den Engelska Trädgården på Svabesholm). Pionerna, rosorna och stäppsalvian harmoniserar med fasaden av natursten och vit puts.

Bostaden är omgärdad av böljande ängar varav två hektar tillhör fastigheten. Ängarna i sin tur är inramade av lövskog. Vackra promenadvägar finns det gott om och möter man någon av de trevliga grannarna byter man gärna några ord. Stenaberga ligger undangömt ”off the beaten path”  mellan Gladsax och Baskemölla. Till havet räcker en promenad på 20 minuter och till Baskemölla cyklar man på under en kvart.

Det är svårt att få fram ett exakt byggår, men enligt bygdens äldre härstammar huset från mitten på 1800-talet. Anna Olsson bodde som ensamstående mamma med sina barn i huset under många år. Det var från hennes dödsbo som nuvarande ägare köpte huset 1972. Då var halva huset fortfarande ladugård och stall. Det lilla söta trädgårdsförrådet var svinstia. Redan 1794 styckades området av från Tjörnedala gård.

5.600.000:- eller bästa bud

Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax | Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax | Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |
Hus till salu | Stenaberga nära Baskemölla-Gladsax |

Siffror & kalla fakta

Byggnadstyp: Skånelänga. Friliggande förråd (gamla svinstian). Snickarboden uppförd på 70-talet och det inglasade uterummet som förbinder bostadshuset med snickarboden.

Byggnadsår/renoveringsår: Troligen uppfört i början av 1900-talet. En större renovering utfördes i början på 1970-talet. Takbyte inklusive tilläggsisolering och totalrenovering av ovanvåningen 2010. Förstärkning av gaveln i öst 2012. Avledning av dagvatten och ytvattnet 2012. Vattenpump 2013. Se vidare bilaga till frågelistan.

Storlek: 1) Uppgift från lantmäteriets taxeringsinformation: Boyta 90 kvm + biyta 0 kvm.

2) Användbar golvyta uppmätt med lasermätare av Uppvik i samband med framtagning av ritning, avrundat till närmaste kvm: Bostad 136 kvm (71+65) Uterum 9 kvm. Snickarboden 9 kvm. Trädgårdsförråd 6 kvm.

Takhöjd: Bottenplan ca 2,22-2,26 m/ 2 m t bjälke.  Ovanvåning ca 2 m. Uterum ca 2,6-2 m (sluttande från trädgårdssidan mot norrsidan) Snickarboden ca 2,3-2 m (sluttande från trädgårdssidan mot norrsidan)

Konstruktion: Skånegrund med grundmur av natursten. Stomme av natursten fogat med betong. Huset är isolerat. Fasad av puts samt natursten. Bjälklag av trä. Listtak. Ståndsrännor. Mestadels 2-glas kopplade fönster av trä. Entrédörren dubbeldörr, köks- och baksidesdörrarna är tvådelade s.k ”snackedörrar”/stalldörrar. Innertak av träpanel undervåning. Laserad träpanel på snedväggar ovanvåning samt infällda spotlights i tak på ovanvåningen. Putsade innerväggar på entréplanet. Gips med målad fiberduk på ovanvåningen. L-formad sluten trappa i furu. På entréplanet finns återanvända äldre dörrar. På ovanvåningen finns nya spegeldörrar i furu.

Inredning & utrustning: Köket är utrustat med kyl/frys, micro, spis och tvättmaskin. Köksinredningen är i furu från Marbodal (installerat på 70-talet). Bänkskivorna är laminat och var tänkta att vara temporära, därför är de ej förankrade.

Badrummet har klinkergolv, putsade väggar samt kakel i duschhörnan. Badrummet är från 70-talet.

Golv: Trä genomgående förutom tegel i hall, klinker i badrum och laminatgolv (ovan på trägolv) i köket.

Uppvärmning: Luft-/luftvärmepump (2023) samt direktverkande el.

Vatten & avlopp: Egen djupborrad brunn (51 m). Vattenprov är beställt. Enskilt avlopp. Trekammarbrunn med infiltrationsbädd.

Uppkoppling: Fiberanslutet. Ownit.

Övrigt: Den stenlagda uteplatsen i trädgården har söderläge. Den stenlagda uteplatsen på baksidan vetter mot norr.

Friköpt tomt. 2,6 ha fördelat på trädgårdstomt och hagar och litet skogsparti. Se trädgårdskiss.

Vägförening med 43 anslutna fastigheter. I nuläget har ingen avgift tagits ut då kostnaderna täckts av bidrag.

Fastighetsbeteckning & adress: Simrishamn Gladsax 24:36. Sandvångsvägen 82, 272 94 Simrishamn

Areal: 26 000 kvm (2,6 hektar)

Taxeringsvärde: 1 748 000 kr varav byggnad 924 000 kr (2023)

Taxeringskod: Lantbruksenhet bebyggd, typkod 120

Pantbrev: 5 st om totalt 487 500 kr (för kännedom ett skriftligt om 50 000kr)

Servitut: Inga kända

Gemensamhetsanläggning: Simrishamn Gladsax GA:4.  Andel i vägförening. 43 fastigheter berörs av vägföreningen. I nuläget har inga årliga avgifter erlagts, men en stor del av underhållsarbetet ombesörjs ideellt av en av byns eldsjälar. Kuriosa är att vägen anlades 1959 med handkraft!

För dig som är på språng...

Vill Du få en snabb uppfattning om huset och kanske har en långsam uppkoppling kan Du bläddra igenom galleriet.
Vill du däremot få fördjupad information med texter, siffror & kalla fakta, ritningar så kan du ladda ner "boken" om varje hus.
Du kan självklart också få beskrivningen postad till dig via snigelpost!

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine