Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

På landet. Vid havet. På Österlen & Västerlen

Medelhav

Ligurien är Skånes antites. Böljande fält. Branta berg. Äppelodlingar och sädesfält. Olivlundar och kastanjeskogar.  Där de skånska längorna är långa, är de liguriska husen höga. Östersjö och Medelhav. I dessa två jordiska paradis har  vi förmånen att leva och bo. 

Franska Provence åt väster, Toscana i söder – ändå är Ligurien inte på långa vägar exploaterat och tillrättalagt för massturism. Drygt 30 mil kust och med norra delen av Apenninerna som rygg mot Piemonte och Emilia-Romagna. Sjöfararkust sedan århundraden med Genova som obestridd huvudstad. Christoforo Colombo är dess store son.

Genom åren har den östra delen av italienska rivieran utövat en smått magisk dragningskraft på oss. Oavsett om vi rest till Normandie eller Languedoc, Piemonte eller Amalfikusten – vi har till slut hamnat i Sestri Levante varje gång! 

Kusten här är dramatisk.
Grönskande berg stupar rakt ned i turkosblått hav. 

Ett pärlband av städer och byar längs havet har sedan lång tid lockat nord- och mellaneuropeer att övervintra här. 

Just Sestri var danske H.C Andersens paradis. Han döpte en av de två vikar som omger staden till ”Baia delle favole” – den andra heter Baia del silenzio, och staden döpte sin idrottsplats efter honom. H.C Andersen lever i Ligurien! Men Tigulliobukten, som sträcker sig från Portofinohalvön just till Sestri är mer än bara riviera. Ett litet stycke innanför kusten är den liguriska kulturen ursprunglig och ren.

”Få är de månader då detta land är lämpligt att bebo”.

Alf Henriksson

Sverige är fantastiskt. Alldeles i synnerhet mitt barndomsland Österlen! Och kanske är det inte just precis när allt blommar och nätterna är ljusa som längtan söderöver är som allra mest överväldigande. 

Svenska årstider. En grön och en vit vinter. Men somliga människor ääälskar vinter. Och föralldel – pudersnö, gnistrande skare, varm choklad i en termos, en skidbacke med fri sikt över fjället… Men om du bor i mitt i betongen, eller söderöver i vårt långa land, då betyder vinter mestadels snöslask, tjälskador, snuva, snålblåst och råkall dimma… (Personligen tror jag att evolutionen aldrig tänkte sig att homo sapiens skulle bo på så nordliga breddgrader!).

Kanske har du dessutom nått en avgörande punkt i din livskarriär och insett att varken ära, status eller fler prylar gör dig nämnvärt mycket lyckligare?

Men det är bara alltför lätt att stanna i det invanda, att fortsätta runt, runt i ekorrhjulet… Inte ens din nyinköpta espressomaskin gör ditt lättare till sinnes. Den fina Vespan står mest  i garaget på grund av det illvilliga vädret.

Lyckopiller och ljusterapi? Näää…Det finns nämligen ett land där vi badar i havet i slutet av oktober och vårblommorna slår ut strax efter jul. Det finns ett land där vi plockar oliver under några milda decemberveckor. Där kan terrakottakrukorna stå ute året om. Där dansar eldflugorna hela långa juninatten. Där är tomaterna alltid söta och solmogna och basilikan nyskördad med pepprig smak. Det finns ett land, inte alls så långt borta…

Kanske har du snuddat vid tanken på en bostad utomlands? Men Thailand ligger ju på andra sidan jordklotet… Och Du vill inte trängas med tusentals svenskar på golfbanorna i Spanien? Du vill inte trängas bland myllret av turister på Franska rivieran? Du kanske, förresten, inte vill trängas överhuvudtaget?

Svaret på min egen längtan heter I T A L I E N. Ett eget hus i en bergsby i Ligurien, en kvart från Medelhavets stränder…

Så vill du bota ditt tungsinne och din galopperande D-vitaminbrist?  Skänk isskrapan och rattmuffen till Myrorna! Lämna det nordiska vemodet och dess granskogar…!

Kanske blir ditt italienska hus i förstone ditt andningshål, där du kan tanka sol, värme och livsglädje? Eller vågar du språnget och slår ned dina bopålar här och låter sommarstugan eller våningen i Sverige utgöra komplement?

Hur ser din livsdröm ut?

Har du ett yrke som helt eller delvis låter sig utföras på distans, kan man utan svårighet leva ett fullt verksamt liv med Ligurien som utgångspunkt! Bredbandsnätet är förvånansvärt väl utbyggt, med tanke på såväl bebyggelsestruktur som topografi! Ett flertal flygplatser finns inom nära räckhåll. Genova och Pisa nås på en timme med bil. Milano, Florence och franska Nice inom en tretimmarsradie. 

Å andra sidan – att pensionera sig här är heller ingen dum idé! Och då behöver du inte ens sakna årstidernas växlingar! Skillnaden är bara den, att i Ligurien är sommarhalvåret…just sommar!  Vinterhalvåret är mest höst och vår! När påskliljorna blommar i januari, är höstlöven fortfarande gula!

Om du trodde att det var övermåttan dyrt och komplicerat att förvärva fast egendom i Italien så trodde du precis som vi. Vi hade lyckligtvis fel! Dessutom kan vi nu, med egen erfarenhet av husköp, lotsa dig igenom den byråkrati och pappersexercis som omger affären. Huspriserna är överkomliga. Förutsatt att du inte väljer att bo vid havet, förstås, eller i lyxiga Portofino, där man kan frottera sig med det internationella jet-setet!I Velva och liknande små byar inåt land kan man köpa hus för runt 200.000 Euro. För samma peng får du en tvåa på Söder (gissar jag!) eller en skånelänga på Österlen, ett stycke från kusten…

Uppvik & döttrar har länge haft planer på en filial i Ligurien! Så smått börjar den ta form. Om Gud är god tänker jag mig vinterhalvåret i norra Italien och sommarhalvåret i sydligaste Sverige! Så ser min livsdröm ut. 
Och som tjänstebil väljer jag en… Topolino!

Gabrielle Malmberg

Ett litet PS: ännu finns bara ett litet embryo till verksamheten med arbetsnamnet "Uppvik Medelhav"(en avstickare till franska Provence gör jag ju gärna!). Min gode vän och mäklarkollega Thomas Wallin, finns i Arma di Taggia, väster om Genova. På hans hemsida finns fler hus att köpa, hus att hyra och fördjupad information om hur en fastighetsaffär i Italien går till.

Thomas Wallin
0039 338 98 85 542
thomas@ibiscase.com
www.ibiscase.com

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine