Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i.

På landet. Vid havet. På Österlen & Västerlen

Vår egen österlenguide.

Här har vi samlat våra egna personliga favoriter på Österlen – från gårdsbutikerna vi inte klarar oss utan till restaurangerna som gör mer än håller måttet. Butiker som har det där lilla extra och bagerier som bjuder på bra bubblor i brödet. Det finns så klart mycket mer att upptäcka, men detta är vår egen lista med guldkorn som vi fyller på löpande allt eftersom det dyker upp nya goa grejer. Har du någon favorit som vi har missat? Tipsa oss gärna! Välkomna. 

Här kan du hitta guldkornen på Österlen > Ett axplock från vår österlenguide: 

Restaurangen på Allé på Österlen utgår från säsongens råvaror och lokal mattradition när de planerar sin meny. All mat lagas från grunden och kvaliteten är hög rätt igenom. De har en ambition att sprida sin matglädje vill att varje tallrik som serveras ska kännas överraskande utan att upplevas för tillkrånglat. De värnar om mathantverket och har nära relationer till både odlare och uppfödare från trakten. Deras revben går inte av för hackor och är man sugen på smørrebrød är det definitivt hit du ska åka om du inte ”hinner” ta färjan över havet.

Svabesholm Café & Lantkök, Svinaberga. På Svinabergas egna shopping-utflyktsmål Svabesholm hittar du förutom flera trevliga butiker och Engelska Trädgården även ett mysigt kafé där de serverar frukost, scones, söta bakverk men även matiga mackor, varma luncher och under delar av säsongen serverar de till och med söndagsmiddag. Har du tur kan du dessutom köpa med dig ett av deras goda bröd hem, men då får du sticka in huvudet på Bondens Skafferi som ligger alldeles intill. Öppet torsdag till söndag, som mycket annat på Österlen.

Bagaren & Konditorn, Simrishamn. På Storgatan i mysiga Simrishamn hittar du Bagaren & Konditorn som drivs av ett par – där den ena är bagare och den andra konditor. Precis som det låter. Och när man kikar i glasmontrarna och på brödhyllan kan man se att de dessutom brinner för det. Själva köper vi gärna både deras bröd till helgfrukosten och bakverk till bjudningar, tyvärr kan man inte lura gästerna att man bakat dem själv… det är lite för snygga för att någon ska tro på det. Ps. Missa inte marsipan-kycklingarna till påsk och grisarna till jul!

Byvägen 35, Sankt Olof. Byvägen har på senare år nästan blivit lite av ett imperium på Österlen, men det är just Byvägen 35 i Sankt Olof som vi gillar bäst. (Även om Byvägen Simrishamn och Ystad verkligen inte går av för hackor. Den i Borrby har vi inte besökt, men man gissar ju att man äter lika gott där.  Deras surdegsbröd har bakats i stenugn och deras vegetariska och veganska luncher är både nyttiga och naturligt goda. Vi har hört att det ska vankas surdegsbakad pizza på söndagar men den har vi inte provat. Än.

Angelikas Gård, Brösar. I Brösarps norra backar, bland bokskogar och böljande ängar, ligger en gårdsbutik utöver det vanliga. Angelika odlar grönsaker utan några kemikalier och föder upp både lamm och grisar. Ett besök där är en upplevelse, speciellt när de har marknad på gården och du både kan hälsa på djuren och köpa hantverksprodukter från lokala utställare. Deras fina grönsaker, kött, korv, ägg och skinn kan du även handla via REKO-ringar. Men gården är verkligen värt ett besök.

Ravlunda Hantverksbageri, Ravlunda. Konceptet med förbokade bröd som hämtas i en brödbod och betalas med swish är både smart och smaskens. Att hon köper in helkorn från Warbro kvarn som hon maler själv, i kombination med att hon har rent mjöl i påsen och bara goda baktankar är nog hemligheten bakom brödens höga kvalitet. För mig är det inte helg utan nybakat från Ravlunda Hantverksbageri.

Sannas Italien / Olivoljebutiken, Löderup. På Hagestad mossaväg 78 i Löderup kan du få provsmaka italienska olivoljor i världsklass. Har du tur kan du knipa en av de få flaskor Novello-olja som Sanna tagit med hem efter sin senaste resa till huset i Italien. Dessutom finns här en hel stor kyl med parmesanost av varierande lagringstid och hyllorna är fulla av burkar med oliver, soltorkade tomater, lyxsardeller och jämte dem hittar du lyxpasta, italiensk keramik, Sannas böcker och andra trevligheter.

Petersborgs gård, Smedstorp. Är du ute efter riktig dischångsenap så är det hit du ska åka. Till Petersborgs gård utanför Smedstorp där de odlar och tillverkar senap för glatta livet. Självklart finns här även korvasenap, äppelsenap och whiskeysenap, ja och så jättestark senap såklart. Vill du ha tag i rostade senapsfrön eller senapspesto så tillhör det också sortimentet.

Penseldrag & arkitektur AO Media. Powered by ExpressionEngine